Insula Socotra – paradisul secret

Situata in Marea Arabiei, intre Yemen si Somalia, insula de dimensiunea unui judet din Romania a fost vizitata pe rand de navigatori greci, portughezi, olandezi, sfarsind prin a deveni pentru aproape un secol parte a Imperiului Britanic. Isi capata independenta fata de englezi in 1967, in acelasi timp cu Republica Yemen, de care apartine astazi. Asta nu ii opreste pe sovietici sa isi instaleze o baza militara pe aceasta insula, baza care va fi desfiintata in anii 90. De atunci este declarata rezervatie naturala si este inclusa in patrimoniul Unesco.


Din punct de vedere geologic, insula a fost separata de continent o perioada indelungata, ceea ce a dus la dezvoltarea unei vegetatii neobisnuite. Pe insula se gasesc circa 700 de specii de plante foarte rare, dintre care o treime nu se mai gasesc nicaieri pe Pamant. Acest lucru face din Socotra un rai pentru cercetatori si fotografi. Peisajul este de multe ori extraterestru, cu copaci rasarind intre pietre si plante desprinse parca dintr-o pictura abstracta a lui Dali.

Insula este locuita de circa 50.000 de oameni, iar (eco)turismul este restrictionat din cauza statutului de rezervatie naturala. Mai multe – in galeria foto de mai jos.

Surse:
darkroastedblend.com (foto)
descopera.ro
gandul.info

Comentariu nou

Campurile obligatorii sunt marcate cu *.