Celulele solare – energia viitorului

Folosite deja la alimentarea calculatoarelor de buzunar, in noile locuinte ca sursa alternativa de energie verde sau in spatiu, celulele/panourile solare devin o prezenta din ce in ce mai familiara. Unii vorbesc chiar de o revolutie solara, si pe buna dreptate, din moment ce intr-o zi cu soare, Soarele poate asigura pana la 1000 de Wati pe metru patrat, ceea ce reprezinta mai mult decat suficient pentru o locuinta medie.

Cum functioneaza?
Functionarea lor este simpla: un semiconductor (de obicei siliciul) este folosit pentru transformarea fotonilor in electroni, care apoi sunt dirijati pentru a genera curent electric.
Cantitatea de energie produsa de celulele solare este relativ mica, dar prin gruparea lor in panouri solare si prin instalarea lor in zone insorite, aceasta problema este rezolvata. Pretul lor este relativ mare, dar investitia in panouri solare este una pe termen lung. Atuurile cele mai importante sunt:
-energia produsa este verde
-energia produsa este gratis

Ce urmeaza?
Recent, un elev de 12 ani a inventat un sistem de nano-tuburi din carbon care cresc randamentul transformarii luminii in electricitate. Noua solutie de celule solare 3D absoarbe de 500 de ori mai multa lumina decat celulele solare obisnuite, si de 9 ori mai multa decat solutiile 3D existente. In functie de costurile de productie, aceasta noua solutie ar putea iesi pe piata in curand.

In plus, folosirea nano-tehnologiei in procesul de productie al celulelor solare va duce la scaderea substantiala a costurilor de instalare, facand din energia solara una dintre cele mai avantajoase forme de energie terestre.

Surse: science.howstuffworks.com
news.softpedia.com
naturalnews.com

Comentariu nou

Campurile obligatorii sunt marcate cu *.